środa, 2 maja 2012

Garnek rzymski

Garnek rzymski - gliniane naczynie do zapiekania, modny gadżet slow foodowy, jak zapewnia producent pozwala na gotowanie z zachowaniem wartości odżywczych potraw.

Ja mam taki węgierskiej firmy Pataki Keramia:


Pieczenie w takim garnku ma same zalety:

  • gotujemy zdrowo i dietetycznie
  • można ugotować cały obiad w jednym naczyniu, czyli oszczędza czas 
  • długo utrzymują ciepło, czyli nie ma potrzeby odgrzewania dla spóźnionych domowników :)
  • jeżeli mamy piekarnik z programowaniem czasu włączania, obiad może się nam sam ugotować i czekać na nasz powrót

Warto tylko przestrzegać paru zasad:

  • garnek przed pieczeniem należy wymoczyć w letniej wodzie by porowata powierzchnia naczynia wchłonęła wodę, którą później w trakcie pieczenia oddaje, odparowując
  • wstawiamy go zawsze do zimnego piekarnika
  • wyjmujemy chwytając z obu stron i stawiamy na ściereczce lub drewnianej desce, nie wolno stawiać na zimnym!
  • nie myjemy detergentami, naczynie po użyciu należy znowu wymoczyć
  • umyte trzymać w przewiewnym miejscu, w żadnym pudełku czy folii, u mnie stoi poprostu na półce w kuchni

W garnku piekę np udka kurze (na pół godziny przed końcem odkrywam pokrywę, żeby się przypiekły):




























A kilka dni temu włożyłam do garnka kurę nadzianą mandarynkami z ziemniakami w mundurkach, ustawiłam programator i pojechaliśmy z Narzeczonym na wycieczkę nad Świder. 
Po powrocie czekał na nas pachnący domek i obiadek:




2 komentarze:

  1. to był doskonały zakup i pycha jedzenie... polecam. a odkąd się okazało, że piekarnik wie kiedy się samodzielnie włączyć i wyłączyć to po prostu bajka... w zapowiedziach były jabłka pieczone - czy coś o tym wiadomo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem... teoretycznie powinno się mieć inny garnek do mięs, inny do wypieków, czyli do jabłek chyba też...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...