poniedziałek, 7 maja 2012

Hummus

Hummus przepyszny kupimy w Samirze, ale wcale nie gorszy możemy przygotować sami, na szybko z gotową ciecierzycą lub na nie za szybko z ugotowaną ciecierzycą, oczywiście nie trzeba przekonywać która jest smaczniejsza...

I jeszcze trochę o zaletach ciecierzycy - stosuje się ją między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Ciecierzycy przypisuje się również działanie pobudzające, dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak... hmmm... tego nie wiedziałam...
Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.
Składniki:
  • 250 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka pasty tahinii
  • sól, pieprz
  • odrobina wody z gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę namoczyć na noc a później ugotować do miękkości (ok. 2 godziny), odcedzić (nie wylewać wody!!!), ostudzić, wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami dodając łyżkami wodę z gotowania ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Najlepiej podawać z chlebkiem własnej produkcji :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...