czwartek, 10 maja 2012

Kurczak z ananasem z woka podany z ryżem basmati


























Lubimy chińszczyznę, lubimy mieszać smaki i kombinować...
Poniższy przepis jest zainspirowany przepisem ze strony kwestiasmaku.com.


Składniki dla 2 osób:

  • 1 mała pierś z kurczaka lub połówka dużej
  • pół małego ananasa
  • młoda cebulka razem ze szczypiorkiem
  • małe chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • limonka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • oliwa do smażenia
  • garść kolendry
  • szklanka ryżu basmati
  • szczypta szafranu

Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, startym imbirem, 2 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, pieprzem cayenne, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
Ananasa kroimy na małe kawałki, mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, sokiem z połowy limonki, cukrem, octem, odstawiamy na godzinkę albo dłużej do lodówki.
W woku rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki kurczaka, ananasa, wlewamy obydwie marynaty, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorem, pokrojone na paseczki chili (bez pestek), polewamy olejem sezamowym, posypujemy kolendrą (ja akurat nie miałam) i podajemy z szafranowym ryżem basmati.


Ryż szafranowy - szczyptę szafranu zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy szklankę ryżu, gotujemy pod przykryciem 7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...