piątek, 11 maja 2012

Muffiny marchewkowe z kardamonem




Tym razem spróbowałam muffinów marchewkowych z kardamonem, całkiem, całkiem, młodym tylko nie posmakowały :(
Pewnie za mało kakao...

Składniki na 12 sztuk:

  • 5 ziaren kardamonu
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła
  • 2 marchewki starte

Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu (bez łupinek!).
W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, przyprawy, cukier i skórkę.
Jajka rozbełtać, połączyć z roztopionym i ostudzonym masłem i marchewką.
Mokre wlać do suchych, szybko połączyć, grudki mają być :)
Wyłożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotkami, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Można posypać cukrem pudrem, lukrem lub utrzeć krem z serkiem mascarpone - 200 g serka, skórka z 1 pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru pudru.

2 komentarze:

  1. Czasem tak jest,że komuś nie posmakują... Ale wyglądają smakowicie i mi podoba się to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To serdecznie zapraszam do spróbowania :)
    A z dziećmi różnie bywa, nigdy się nie przewidzi co im posmakuje, oprócz McDonalda oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...