wtorek, 1 maja 2012

Tarta z pomidorkami, serami i łososiem


Bardzo szybka i łatwa do wykonania tarta, bo przygotowana z gotowego ciasta francuskiego, porcja dla 2-3 osób.


Składniki


  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • mała cebulka, najlepiej czerwona
  • 20 dag pomidorków koktailowych
  • po 10 dag serka koziego i gorgonzoli
  • 20 dag wędzonego łososia
  • garść bazylii
  • kilka kropli oliwy
  • sól, pieprz



Ciasto rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć papieru w który zawinięte jest ciasto), pomidorki kroimy (kilka z łodyżkami możemy położyć w całości), łączymy z cebulą pokrojoną w piórka, kropimy oliwą, solimy, pieprzymy, mieszamy i rozkładamy na tarcie. Dodajemy rozdrobnione sery i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
Po wyjęciu z pieca rozkładamy na tarcie porwanego w kawałki łososia i dekorujemy listkami bazylii. Ja dałam z rozpędu bazylię przed pieczeniem i nie wygląda zbyt dekoracyjnie :(




A tak prezentuje się na talerzu:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...