środa, 13 czerwca 2012

Paczuszki z chińskim makaronem ze schabem i fasolką

Przepis ten bierze udział w konkursie z papierem do pieczenia SAGA. Ja postanowiłam wykorzystać jego właściwości nie tylko podczas pieczenia ("używając papieru SAGA do gotowania pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat") ale również wykorzystać go do serwowania potraw - każdy z domowników dostał swoją paczuszkę z daniem.
Polecam ten sposób, danie wypada bardzo atrakcyjnie :)
Na przepis można głosować tutaj:

Składniki dla 4 osób:
  • papier SAGA
  • paczka chińskiego makaronu
  • 40 dag schabu
  • 30 dag zielonej fasolki
  • dymka ze szczypiorkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka pasty z kolendry 
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki sezamu
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka sosu sojowego, soku z limonki, octu ryżowego i miodu


Mięso pokroić w kostkę, dymkę (bez szczypiorku) i imbir drobno posiekać, z podanych składników przygotować marynatę, wszystko wymieszać i odstawić na minumum 2 godziny.
W woku rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić mięso odsączone z marynaty, podsmażyć, wlać marynatę, pastę z kolendry i trawy cytrynowej, poddusić kilka minut.
Makaron zalać wrzątkiem, odcedzić po 2 minutach, nie po przepisowych 5.
Na kawałku papieru do pieczenia SAGA układać makaron, mięso, pokrojony szczypiorek i fasolkę. Posypać całość sezamem i skropić olejem sezamowym.




Paczuszki zawiązać i ułożyć na blasze do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.



Po upieczeniu podawać w zawiązanych paczuszkach, zostawiając gościom przyjemność odpakowania i odkrycia niespodzianki.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...