poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pieczarki i cukinia faszerowane indykiem, podane z kuskusem


Czasem mam ochotę na kotlety mielone, ale nienawidzę ich smażyć, więc jedyną metodą jest pieczenie... 

Składniki dla 4 osób:

  • 2 cukinie
  • 4 duże pieczarki albo 8 mniejszych
  • 25 dag mielonego mięsa indyczego
  • mała cebulka
  • pół suchej kajzerki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cukinie kroimy wzdłuż, łyżeczką wyjmujemy miąż. Pieczarki obieramy, nóżki odcinamy.
Na oliwie podsmażamy cebulę drobno posiekaną, posiekany miąż z cukini i pokrojone nóżki pieczarek. Wrzucamy do mięsa wraz z jajkiem i namoczoną bułką, solimy, pieprzymy, wyrabiamy mięso jak na mielone. Cukinie i pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i nadziewamy naszą masą. Skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.

Ja podałam warzywa nadziewane z sałatką z kuskusa - do kuskusa przygotowanego według przepisu wkroiłam drobno pokrojonego pomidora i sporą garść szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...