czwartek, 13 września 2012

Muszle nadziewane szpinakiem, ricottą i fetą, zapiekane z mozarellą, w sosiku bakłażanowo-pomidorowym z własnej spiżarni



Kolacja sprzed dwóch dni - muszle makaronowe nadziewane szpinakiem z ricottą i fetą, zapiekane z mozarellą, w sosiku bakłażanowo-pomidorowym z własnej spiżarni... zdjęcie słabe mi wyszło ale danie było takie pyszne, że szkoda nie pokazać...

Składniki dla 4 osób:

  • 16 muszli
  • ok. 1/2 kg liści szpinaku
  • opakowanie ricotty
  • pół kostki fety
  • mozarella
  • słoiczek takiego sosiku - przepis na sos

Muszle gotujemy odrobinę krócej niż w przepisie na opakowaniu, ja swoje gotowałam 12 minut zamiast 15, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Wszystkie operacje przeprowadzamy bardzo ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić, najlepiej ugotować kilka sztuk więcej, bo coś tam napewno nam się zepsuje...
Szpinak umyć i zblanszować, czyli sparzyć wrzątkiem na sicie, dokładnie, żeby wrzątek dostał się do każdego listka. Po ostudzeniu pokroić, połączyć z ricottą i drobniutko pokrojoną fetą. Farszem napełniać muszle i układać je w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem. Polać sosem, ułożyć na muszlach cienko pokrojoną mozarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Składniki wyśmienite. Nie mogło być inaczej, musiało być dobre:D

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...