czwartek, 11 października 2012

Last but not least - gulasz z cielęciny z tymiankiem i oliwkami



Jako ostatni prezentuję Wam przepis na gulasz z cielęciny z tymiankiem i zielonymi oliwkami. Jest to jedno z trzech dań, jakie poznałam na warsztatach z gotowania gulaszu w bistro Masz Gulasz Magdy Gessler w ubiegłą sobotę.

Składniki na 4 porcje:
  • 300g chudej cielęciny pokrojonej w 2-cm kostkę
  • 1 cebulę pokrojoną w piórka
  • 200g pomidorów bez skórki pokrojonych w koskę
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 50g zielonych oliwek bez pestek
  • czarne oliwki do dekoracji


Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy mięso, dodajemy sól i pieprz. Następnie wyjmujemy z garnka i odkładamy w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy  pomidory, dusimy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy cielęcinę, tymianek i liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Doprawiamy do smaku, dodajemy oliwki i wszystko razem dusimy jeszcze przez około 20 minut. Dekorujemy tymiankiem i czarnymi oliwkami.




* zdjęcia udostępnione przez Organizatora warsztatów.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...