piątek, 9 listopada 2012

Zupa czosnkowa na przeziębienie i jesienne wzmocnienie


Sezon przeziębieniowy w pełni, więc trzeba się bronić i chronić jedząc produkty o właściwościach leczniczych.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że czosnek dobrze nam robi, więc poprostu podaję przepis:

Składniki dla 4 osób:

  • 2 główki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • serek topiony
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki - bagietka, łyżka oliwy, tarty parmezan


Na maśle i oliwie podsmażyć pokrojone warzywa i czosnek, zalać 1 litrem wody, gotować 30 minut. Wrzucić serek (wiem, że w serku topionym jest mało serka i że niezdrowy, ale naprawdę jak zjemy kawałek raz na jakiś czas to nic nam się nie stanie... ja np. użyłam serka do zupy po raz pierwszy :).
Zupę zmiksować, posolić, popieprzyć do smaku, jak wyjdzie za gęsta można dolać trochę wody.
Bagietkę pokroić, wyłożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, pod koniec zapiekania posypać parmezanem.
Do talerza nalać zupy, włożyć grzankę i posypać odrobiną parmezanem.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Joanno taka zupa to jest coś! Wspaniała!
    Pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do udziału w konkursie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...