piątek, 1 lutego 2013

Kotleciki łososiowo-szpinakowe w sosie z gorgonzoli podane z chipsami ziemniaczanymi


Hasło konkursu brzmiało: weź łososia, szpinak i ziemniaki i ugotuj coś, no to ugotowałam...

Składniki dla 4 osób:


  • 300 g łososia
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach (u mnie Bonduelle)
  • 1 mała sucha kajzerka
  • jajko
  • opakowanie sera gorgonzola
  • pół kieliszka białego wina
  • szklanka mleka/śmietany
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku


Łososia umyć, osuszyć, wyfiletować. Szpinak odmrozić. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Do miski wrzucić pokrojonego na malutkie kawałeczki łososia, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i odciśniętą kajzerkę. Można to wszystko przepuścić przez maszynkę ale ja wolałam mieć w kotlecikach kawałki ryby i szpinak w liściach. Dodać jajko, przyprawić do smaku, wyrobić masę, formować kotleciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na oleju. W garnku roztopić gorgonzolę w winie (podgrzewając oczywiście), dodać mleko lub śmietanę, dosmaczyć, chwileczkę pogotować. W naczyniu do zapiekania ułożyć kotleciki, zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W tym czasie obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, smażyć na złoto na oleju, przed podaniem lekko posolić.

Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...