czwartek, 3 października 2013

Zupa kalafiorowa - wersja wegetariańska


Nie zawsze do zupy potrzebny jest mięsny wywar, czasami poprostu trzeba szybko zupę ugotować, bo zdrowo, bo rozgrzać się trzeba kiedy za oknem zimno i plucha...

Składniki na gar zupy dla 4-osobowej rodziny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, najlepiej z zielskiem
  • 6 ziemniaków
  • mały kalafior
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku


Warzywa pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle, zalać wodą (ok. 1,5 l), jak zaczną mięknąć dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a po kilku minutach kalafiora w małych cząstkach. Dodać koperek, śmietanę, doprawić do smaku i gotowe!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...