czwartek, 7 listopada 2013

Kurczak upieczony na butelce z piwem


Nie mam w piekarniku rożna, więc kombinuję jak by tu upiec kurczaka tak, żeby był jak z rożna. I tutaj z pomocą przyszła butelka piwa (podobno można też na puszce, ale nie próbowałam).



Składniki na obiad dla 4 osób:

  • kurczak zagrodowy lub z ekologicznej hodowli, waga ok. 1,5 kg
  • butelka piwa nieważne jakiego jasnego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki chili


Kurczaka myjemy, dokładnie wycieramy i nacieramy przyprawami z olejem (w środku też), odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z piwem szorujemy, zmywamy etykietę, otwieramy i odlewamy ok. pół szklanki. Kurczaka nakładamy na butelkę, tak, żeby jej szyjka znalazła się w szyjce kurczaka i ustawiamy naszą konstrukcję w żaroodpornym naczyniu ze ściankami, żeby soki miały gdzie spływać. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 minut.
Po upieczeniu dajemy mięsu odetchnąć przez 10 minut, kroimy i podajemy z TAKĄ salatką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...