Nigella proponuje przyrządzić ją na kaca po sylwestrowej zabawie, ale ja nie widzę powodu, żeby jej nie zjeść tak bez okazji, po prostu na leniwe weekendowe śniadanie...
Składniki dla 2 osób:
- łyżka klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- małe chili
- 4 jajka
- puszka pomidorów krojonych
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko pokrojone chili bez pestek. Posmażyć króciutko, dodać pomidory, dać im się porządnie rozgrzać i wbić jajka. Posypać parmezanem, popieprzyć, ew. posolić (parmezan już jest słony więc może nie będzie potrzeby), smażyć ze 2 minuty pod przykryciem aż żółtko się zetnie, dołożyć na wierzch kilka plasterków szynki i podawać z pysznym świeżutkim pieczywem.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz