sobota, 12 kwietnia 2014

Czyśćcowa jajecznica według Nigellissimy nie tylko na Nowy Rok


Nigella proponuje przyrządzić ją na kaca po sylwestrowej zabawie, ale ja nie widzę powodu, żeby jej nie zjeść tak bez okazji, po prostu na leniwe weekendowe śniadanie...



Składniki dla 2 osób:

  • łyżka klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • małe chili
  • 4 jajka
  • puszka pomidorów krojonych
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku


Na patelni rozpuścić masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko pokrojone chili bez pestek. Posmażyć króciutko, dodać pomidory, dać im się porządnie rozgrzać i wbić jajka. Posypać parmezanem, popieprzyć, ew. posolić (parmezan już jest słony więc może nie będzie potrzeby), smażyć ze 2 minuty pod przykryciem aż żółtko się zetnie, dołożyć na wierzch kilka plasterków szynki i podawać z pysznym świeżutkim pieczywem.

Smacznego...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...