Po niewątpliwym sukcesie gęsich żołądków podanych jako gęsie pipki według TEGO przepisu, postanowiłam spróbować z innym przepisem i… również okazały się sukcesem...
Składniki dla 4 osób:
- 60 - 80 dag gęsich żołądków
- szklanka czerwonego wina
- szklanka suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki mąki
- 2 łyżki klarowanego masła
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie na godzinę. Żołądki umyłam, obrałam z błonek i pokroiłam na ćwiartki, a następnie obtoczyłam je w mące i obsmażyłam na maśle. Do garnka wrzuciłam podsmażone żołądki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek w plasterkach, zalałam winem i pogotowałam kilka minut., żeby alkohol odparował. Dodałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły oraz rozmaryn. Żołądki gotowałam do miękkości, czyli ok. 45 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz